Ovenschotel met aardappelen en paddestoelen

Ingrediënten:

  • 1 kg. krielaardappelen
  • zout 
  • 250 gr. oesterzwammen
  • 250 gr. grotchampignons 
  • 150 gr. cantharellen
  • 1 kruidenbouillontablet 
  • 1 pot zilveruitjes
  • 1 plak katenspek (100 gr.) 
  • eetlepel boter
  • theelepel tijm 
  • 200 gr. Gruyére
  • 0,25 lit. slagroom 
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 15 sprietjes bieslook 
  • versgemalen peper
Aardappelen schrappen, wassen en bijna gaar koken. Afgieten. Paddestoelen schoonmaken en in een pan water met bouillontablet aan de kook brengen. Hierin, na elkaar de oesterzwammen, grotchampignons en de cantharellen 2 min. zachtjes koken, eruit scheppen en uit laten lekken. Bouillon af laten koelen. In zeef zilveruitjes laten lekken. Katenspek in blokjes snijden. In koekenpan boter verhitten. Hierin katenspek 5 min. zachtjes uitbakken. Zilveruitjes aan katenspek toevoegen en nog 1 min. bakken.

Ovenschotel invetten. Achtereenvolgens in ovenschotel naast elkaar rangschikken helft krielaardappelen, oesterzwammen, helft van ui-spek mengsel, cantharellen, rest van ui-spek mengsel, grotchampignons en tot slot rest van krielaardappelen. Tijm over paddestoelen strooien. Boven kom kaas raspen. Toevoegen: slagroom, 10 dl. bouillon en paprikapoeder, door elkaar roeren. Bieslook fijn knippen. Oven voorverwarmen op 200 c. Boven ovenschotel peper fijn malen. Roomkaasmengsel doorroeren en over kriel- aardappelen schenken. Paddestoelmengsel afdekken met reep aluminiumfolie. Ovenschotel in het midden van oven door en door heet laten worden. Ovenschotel uit oven nemen. Bieslook erover strooien. Lekker met Romaanse sla.